Etterforsker1 Gruppen

Landets største innen privatetterforskning
Tilbake til bloggen

Hvordan sende meldinger helt sikkert

Tid å lese: 4 minutter

I denne videoen viser vi deg hvordan du bruker Signal messenger for å sende meldinger og ringe helt sikkert (og gratis)! Kryptering er viktig og med Signal messenger er det superenkelt.

De færreste av oss avlyttes, men kan du egentlig være helt sikker?

Signal messenger er like enkel som sms og du kan til og med ringe helt kryptert i appen.

Alt du behøver å gjøre er å installere Signal messenger!

Hvordan installere og bruker Signal

  1. Last ned appen gratis fra Google Play eller Apple Store.
  2. Start mobilappen «Signal Messenger».
  3. Fullfør veiviseren ved å bekrefte telefonnummeret ditt samt oppgi en egen pinkode for appen (denne bruker du for å låse opp appen).
  4. Nå kan du sende meldinger og ringe til alle i mobilens kontaktliste som har Signal installert (det er flere enn du tror).
Signal messenger kryptert for privatetterforskere

Visste du at alle som jobber i EU er pålagt å bruke Signal messenger?

Hvorfor bruke Signal messenger?

Denne appen er kryptert mellom din telefon og den du sender meldinger til eller ringer til. Det betyr at din telefon oppretter en hemmelig nøkkel som kan brukes til å låse meldinger. Den du sender meldinger til har nøkkelen til å åpne meldingene.

Det samme gjelder når du ringer. Hvis noen prøver å fange opp telefonsamtalen eller meldingene mellom dere, så vil man kun få støy.

Signal er laget av en gruppe utviklere som gir ut koden helt åpent og gratis. På den måten kan ingen legge inn skjulte bakdører, fordi alle kan se og lese koden.

Signal brukes idag av norske og utelandske myndigheter og sees på som den sikreste måten å kommunisere på over en mobiltelefon.

Mobilapper som Whatsapp og Facebook messenger er ikke på langt nær så trygge som Signal.

Facebook messenger har ikke krypterting som er betegnet som sikker. Whatsapp har kryptering, men man må slå det på manuelt selv. Dessuten eies begge alternativene av et selskap og man har ingen mulighet til å lese kildekoden.

Kildekode er viktig for at sikkerhetseksperter skal kunne sjekke om programvaren har bakdører. Kildekoden til Signal er helt åpen.

Chat og slipp bekymringer for sikkerheten

Signal er mer eller mindre skuddsikkert. De aller fleste i sikkerhetsbransjen bruker Signal messenger, og det er ikke uten grunn.

Forsvinnende meldinger

Akkurat som i Snapchat kan du velge at meldinger i utvalgte chatter skal automatisk forsvinne innen x antall minutter, dager eller uker. Meldinger kan slettes automatisk.

Et eksempel er at alle meldinger skal forsvinne etter to dager. Du bør sette tidsintervallet til såpass lenge at mottakeren har litt tid på seg til å lese meldingen. Hvis mottaker vil motta meldinger, men ikke lese dem, så har du satt intervallet for kort.

Meldingene slettes da også fra selve telefonen og overskrives. Det vil si at det er umulig å finne disse igjen.

Du kan altså snakke fritt både på telefon og ved chat uten å bekymre deg for at sikkerheten er utsatt.

Åpen kildekode

Hvis du ikke er spesielt teknisk er dette kanskje som gresk for deg. Men åpen kildekode betyr at koden til appen er åpen. Det vil si at sikkerhetseksperter kan lese koden bak appen og sjekke at det finnes bakdører eller andre måter som uvedkommende kan bruke for å hacke seg inn.

Åpen kildekode er viktig og helt elementært fra et sikkerhetsperspektiv. Lukket kildekode (der du og jeg ikke kan lese koden, som for eksempel Whatsapp) er en utfordring. For da vet vi ikke hva appen egentlig inneholder.

Elon Musk er en av mange som sverger til åpen kildekode og til bruken av Signal! Meldinger krypteres og sikkerheten er i høysetet. Elon Musk har kastet seg over Signal og business folk har sett hvor lett det er å hacke andre meldingstjenester. Derfor velger de Signal.

Å publisere kode som er offentlig er et krav for å sikre at ingen andre plukker opp det du skriver og hvem du ringer.

Telegram vs. Signal

Telegram ble utviklet og akkurat som Signal ble skrevet for å sikre brukeren, er forskjellen at Telegram ikke er open source. Det vil si at vi vet ikke hva Telegram-appen egentlig gjør i bakgrunnen. Appen Signal er skrevet som open source og dermed vet vi at ikke er bakdører i den.

Signal drives av organisasjonen Signal Technology Foundation og utvikles av programmerere over hele verden.

Dersom Signal og Telegram er dine alternativer, så bør Signal være ditt valg. Meldinger krypteres i begge appene, men for å sikre at du kan sende hemmelige meldinger bør du bruke Signal.

Som i de fleste andre apper kan Signal blokkere meldinger helt, og du kan sende bilder og filer.

Messenger vs. Signal

Facebook Messenger og Signal har flere forskjeller enn Telegram vs. Signal. Messenger ble ikke utviklet med sikkerhet som den viktigste funksjonen. Signal er skrevet for å tilby nettopp sikkerhet hvor meldinger krypteres for å kunne sende hemmelige meldinger.

Kryptering meldinger kom senere til Facebook messenger også, så idag er Facebook Messenger sikrere enn det appen var før 2023.

Flere tips

Se tipsene til privatetterforskerene hos Etterforsker1 Gruppen i denne videoen.

Visste du at vi også lager en podcast? Du finner privatetterforskerpoddenSpotify, Youtube, Apple Music m.fl.

Har du forslag til et tema som vi kan ta opp i vår podcast eller lage video om? Bruk vårt skjema her eller send en epost direkte til Thomas Mathiesen (thomas@etterforsker1.no).

Om forfatteren

Privatetterforsker og sertifisert skriftgransker Thomas Mathiesen.

Mathiesen er daglig leder i Etterforsker1 Gruppen AS, sentralstyremedlem i den internasjonale bransjeorganisasjonen for privatetterforskere. Mathiesen har bakgrunn fra IKT med hovedfokus på sikkerhet og mobilteknologi.

Mathiesen bistår klienter innen etterforskning, barnefordeling og skriftgransking.

Privatetterforsker og skriftgransker Thomas Mathiesen

Epost LinkedIn Facebook

Kontaktskjema

Kontakt oss helt gratis og uforpliktende. Vi har selvfølgelig taushetsplikt.

Telefon: +47 21 60 81 78
Epost: post@etterforsker1.no





    (vi garanterer 100% diskresjon)

    Dagsrevyen reportasje om Etterforsker1

    Etterforsker1 på NRK Dagsrevyen
    NRK Dagsrevyen besøker Etterforsker1 Gruppen.

    InsiderFEM episode om Etterforsker1

    Etterforsker1 Insider TVNorge Marte Bratberg
    Discovery+ og Marte Bratberg ble med oss på jobb. Følg våre medarbeidere på Insider FEM.

    Privatetterforsker podcast

    Privatetterforsker podcast med Thomas Matheisen
    Hør Privatetterforsker Podden med Thomas Mathiesen på Spotify og Youtube. Kontakt oss hvis du har spørsmål du ønsker at vi tar opp.

    Hele verden

    Vi holder til i Norge, men vi reiser verden rundt for å etterforske for deg! Gjennom våre erfarne partnere har vi mulighet til å utføre tjenester i hele verden på kort varsel.

    24 timer i døgnet

    Våre 65 medarbeidere jobber både dag og natt for deg. Våre spanere er dine øyne og ører når du ikke er der selv.

    Hvordan sende meldinger helt sikkert